28/10/2022

Denk Zorg editie 7: Is de norm ons ideaal?

Denk Zorg editie 7: Is de norm ons ideaal?

Op dinsdag 20 december 2022 organiseert het UZ Gent samen met Ha Concerts een zevende editie in de reeks ‘Denk Zorg. Denkers van nu over gezondheid van morgen’. Deze keer is het thema de norm.

We slikken pillen tegen een hoog cholesterol en compenseren ons winters vitamine D-tekort met supplementen. De overtollige kilo’s moeten eraan geloven. Drie maanden na de bevalling verschijnen we stralend en strak terug op het werk. Maar we drinken wel graag een glas, want dat is sociaal en gezellig.

Ons leven is doordrongen van normen over gezondheid, schoonheid en geluk. Via (sociale) media vinden ze razendsnel ingang. Wie bepaalt die standaarden en op basis waarvan? Wat is acceptabel en gezond? Aan welke maatstaven willen we beantwoorden? Helpen ze ons om fitter en gelukkiger te worden? Wat als we van de normen afwijken? En worden onze idealen strikter en dwingender?

Denk Zorg #7 onderzoekt de oorsprong, het nut en de impact van gezondheidsnormen en -idealen. ‘Is de norm ons ideaal?' is een ode aan de twijfel en de zoektocht.

OP HET PODIUM

 • Pauline Boeckxstaens werkt drie dagen per week als huisarts in wijkgezondheidscentrum Botermarkt in Ledeberg. Ze is ook professor chronische en doelgerichte zorg aan de UGent. In haar lessen en onderzoek focust ze op klinisch redeneren bij patiënten met meerdere chronische aandoeningen.  Momenteel bouwt ze een onderzoekslijn uit over doelgerichte zorg in het kader van de hervorming van de eerstelijnszorg in Vlaanderen.
 • Magaly Buyle is hoofdvroedvrouw van de Vrouwenkliniek van het UZ Gent en medeoprichter van Wolk in mijn hoofd vzw. Ze heeft een bijzondere passie voor perinatale mentale gezondheid. Ze is een bewust jonge moeder - althans volgens de norm - van een tienerzoon en een rebelse kleine meid. Magaly is fan van grootse doelen, kleine gelukjes, sportieve uitjes en halfvolle glazen.
 • Liesbet De Kock is klinisch psycholoog en filosoof. Tot voor kort was ze verbonden aan de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van de UGent, de VUB en het KASK. Ze is geboeid door de geschiedenis en filosofie van de geesteswetenschappen en gezondheidswetenschappen. Sinds september is ze onderzoeksjournalist bij het onafhankelijk nieuwsmedium Apache. Daar legt ze zich voornamelijk toe op dossiers over gezondheidszorg en welzijn en sociale thema’s.
 • Voor Piet Hoebeke, decaan van de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen en uroloog (UGent en UZ Gent), is de patiënt de norm, niet het referentiekader van de arts. Hij probeert onbevangen naar zijn patiënten te luisteren en neemt ze mee in een begrijpelijk verhaal zodat ze op basis van correcte informatie en hun eigen normen en waarden beslissingen kunnen nemen.
 • Hans Van Vlierberghe is diensthoofd Maag-, darm- en leverziekten in het UZ Gent. Hij heeft een bijzondere interesse in levertransplantatie en de behandeling van primaire levertumoren en was meer dan tien jaar voorzitter van de Belgische Transplantatieraad, een adviesorgaan voor de minister van Volksgezondheid. Hij combineert klinisch en maatschappelijk werk met zijn rol als onderzoeksdirecteur van de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van de UGent.
 • Livemuziek: Gregory Frateur, zanger en frontman van Dez Mona
 • Gastvrouw: Lies Steppe, presentator en radiomaker Klara

OVER DENK ZORG

Denk Zorg is een reeks meerstemmige voorstellingen die scherpe denkers op het podium samenbrengt. Zorgverleners, wetenschappers, opiniemakers en kunstenaars ontleden de medisch-ethische dilemma’s in een mensenleven en confronteren ons met de grote vragen van onze tijd. In woord, muziek en beeld.

PRAKTISCHE INFORMATIE

 • Tickets kosten 10 euro.
 • Bestellen via www.haconcerts.be
 • Locatie: Ha Concerts, Kouter 29, Gent (een nieuwe naam voor Handelsbeurs Concertzaal)
 • Accreditering is aangevraagd.
 • We voorzien een aanwezigheidsattest voor wie dat wil.

MEER INFO

Lees meer over de voorstelling op de website van Ha Concerts.

Een initiatief van het UZ Gent, in samenwerking met Ha Concerts en Handelsreizigers in Ideeën.