Preventie

Een  belangrijke vitamine ter preventie van neurale buisdefecten in het algemeen en Spina Bifida in het bijzonder, zijn foliumzuur (de synthetische vorm) en folaten (natuurlijke vorm).

Belangrijk is de nodige dosis foliumzuur in te nemen vóór conceptie. Deze inname kan via de gewone voeding, doch is kwantitatief onvoldoende ter preventie van Spina Bifida zodat een bijkomende vitaminekuur met foliumzuur een must is voor vrouwen die wensen zwanger te worden.

Uit literatuur blijkt dat binnen de normale gezonde voeding er een inname is van 217 mcg folaten per dag. Ter preventie wordt een inname aanbevolen van minimaal 400 tot 800 mcg per dag en dit tot 14 dagen na conceptie.
Het is dus noodzakelijk om bij zwangerschapswens reeds de huisarts hiervan op de hoogte te brengen en extra foliumzuur in te nemen.

In verband met mogelijks negatieve effecten van foliumzuurinname is het wetenschappelijk onderzoek nog volop in ontwikkeling. De mogelijks negatieve effecten lijken evenwel beperkt in verhouding tot het risico bij niet-inname van foliumzuur.


Foliumzuurgehalte van enkele voedingsstoffen (uitgedrukt in microgrammen per 100gr):

steun onze organisatie

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.